Resveratrol, kurkumin, kuersetin başta antioksidan etkili polifenolik bileşikler egzersize bağlı kas hasarı iyileştirmede etkindir ve sporcularda yüksek doz C, E vitamini yerine takviye edilmesi egzersize adaptasyon etkisiyle düşünülmelidir.
- 2017 yılında, sistematik bir inceleme ve meta-analiz, polifenollerin insan atletik performansı üzerindeki genel etkisini belirlemeyi amaçladı. En az yedi gün boyunca polifenol takviyesi, (kuersetin için % 2.82′ lik bir performans artışı ile) atletik performansı% 1.90 artırmıştır. Genel olarak, polifenoller ve özellikle Kuersetin, bildirilen hiçbir yan etki olmaksızın sağlıklı deneklerde performansı artırmak için yararlı takviyeler olarak kabul edilir.
- Egzersizden bir saat önce ~ 300 mg polifenol tüketimi, büyük olasılıkla gelişmiş kas perfüzyonuna bağlı olarak dayanıklılığı ve tekrarlı sprint performansını artırabilir.
- Egzersizden 3 gün önce ve sonra günde >1000 mg polifenollerle takviye, egzersize bağlı kas hasarının iyileşmesini artıracaktır.
- Beslenme ile yüksek miktar polifenol alımı zor ise takviye edilebilir, ancak etkin dozlarda vücutta bu bileşiklerin klasik takviyelerle alımı çok düşük olacağından, lipozomal form takviye tercih edilmesi emilimi fazlasıyla artıracaktır.
Son çalışmalar bu polifenolik bileşiklerin etki mekanizması üzerinden bu yararlarını açıklamaktadır.
Özetle;
Hücrede oksidatif hasarı yaratan bir stres etkenine maruz kalma (örn., kronik hastalık, egzersiz, toksik maddeler, yaralanma), vücudun kendi (endojen) hücresel antioksidan savunmalarını bastırabilir.
Bu gibi durumlarda, hücresel redoks durumunu ve protein, lipid ve DNA oksidasyonunu korumak için C vitamini ve E vitamini (ikisi de enzimatik olmayan antioksidanlar olarak anılır) gibi eksojen diyet antioksidanları gerekebilir.
Ancak C ve E vitaminlerinin sporcularda yüksek doz kullanımı, egzersiz adaptasyonları için bir miktar olması istenen ROS (serbest radikaller)’ ların fazlaca baskılanmasına sebeptir ve son araştırmalar da bu sebeple bu vitaminlerin yüksek doz kullanımını sporcularda önermez.
Hücresel antioksidan kapasiteyi arttırmak ve sağlıklı hücre sistemi için diğer bir yol; Nrf2 aktivasyonudur. Kurkumin, resveratrol, kuersetin gibi fitokimyasalların canlıda antioksidan veya biyolojik etkileri işte bu yoldan direkt olur.
(Bu etkide redoksa duyarlı transkripsiyon faktörü olan Nrf2 ‘nin aktivasyonuna bağlanmaktadır.)
Böylece bir miktar serbest radikal uyarımıyla hücre ve mitokondirlerde gelişen egzersiz adaptasyonları daha sağlıklı gelişir. Kahve türevi fitokimyasallar (klorojenik asit) ve sulforafan grubu (brokoli vs besin içerikleri) da aynı yoldan etkir.
Resveratrolün tek bir dozdan sonra DNA bağlanma aktivitesi yoluyla veya iki aylık alımdan sonra gen ekspresyonu yoluyla Nrf2 aktivasyonunu artırdığı bildirilmiştir.