Egzersizle enerji içeceklerinin beraber tüketimi büyük risk yaratır dikkat!
Araştırmacılar, yüksek miktarda kafein içeren bu içeceklerin alkol veya egzersiz ile birlikte alınmasının bu içecekleri çok daha tehlikeli hale getirdiğini belirtiyor.
Yetişkinlerde 400mg üzeri kafeinin; adölesanlarda (büyüme çağı) ise 100mg üzeri ve 12 yaş altı çocuklarda kilo başına 2.5 mg’ın üzerindeki kafeinin zehirlenmeye yol açtığı belirtiliyor.
Kanada’da yapılan bir araştırma, 12-24 yaş arası gençlerin yarısından çoğunun enerji içecekleri nedeniyle göğüs ağrısı, kusma ve nöbet geçirdiğine dikkat çekti.
Bir kutuda 400mg’a kadar kafein içerebilen enerji içecekleriyle ilgili 5165 vakanın %57’sinde düzensiz kalp ritmi ve kalbin elektriksel aktivitesinde anormalliklere rastlandığı bildiriliyor. %55’inin ise nöbet geçirdiği ifade ediliyor.
FDA’ nın ise alkol içeren enerji içeceklerinin güvenli olmadığına dair beyanı var…
Türkiye’ de de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ nın ilgili sayılı enerji içecekleri tebliği ile kafein miktarı nın 150 mg’ dan fazla olmaması (çogunda fazla olma olasılığı ), içeriğin etiketinde belirtilmesi (her zaman tam bilgi yok!) , alkolle karıştırılmaması, 18 yaş altı ve çocuklarda ve kronik risk gruplarında kullanılmaması, AĞIR EGZERSİZ SIRASINDA VE SONRASINDA ALINMAMASI ŞEKLİNDE UYARILAR OLMASI KOŞULUYLA ülkemizde kolay ulaşılabilen ürünlerdir.
İçeriğindeki taurinin anksiyolitik etkisi ise antidepresanlarınkine benzer şekilde kaygı ve gerginliği azaltır ve yüksek dozda kafeinin stimülan etkileri ile birleştiğinde sürekli olarak kullanımı bağımlılık yaratıcı etkisiyle suistimale açıktır.
(Enerji içecekleri konusu gibi sağlığınızı yakından ilgilendiren birçok konuyu eczacınıza danışabilirsiniz.)
Amerikan Kalp Vakfı (AHA)’ nın 2018 bilimsel oturumunda enerji içeceklerinin kardiyovasküler (kalp-damar) sistem için risk oluşturduğuna dair yeni bir çalışma sunuldu. Çalışmaya göre SADECE BİR (1) enerji içeceği tüketmek bile genç ve sağlıklı yetişkinlerin endotel fonksiyonunda akut, anlamlı bozulma ile ilişkili bulunmuştur. ( endotel fonksiyon : damarların genişleme- daralma gibi yaşamsal fonksiyonları)
Çalışmayı yapan Teksas Üniversitesi McGovern Tıp Okulundan Dr.John Higgins, Medscape Medical News’e verdiği demeçte, “Çalışmamız enerji içecekleriyle potansiyel zararlara dair daha fazla kanıt sunmaktadır.” diyor!
Dr.Higgens, arterlerin dilatasyon (genişleme) yeteneğinde yaklaşık% 50’lik bir azalma bulduklarını ekleyerek risklerine değinir. “deneklerimiz herhangi bir fiziksel aktivite yapmıyorlardı, ancak birçok kişi egzersiz yapmadan önce ve egzersiz sırasında enerji içeceklerini tüketiyor ve arterlerin beyindeki artan oksijen gereksinimlerini beyne, kalbe ve kaslara dağıtmak için düzgün bir şekilde genişlemesi kritik önem taşıyor.” uyarısında bulunuyor
Sonuçta, enerji içeceği tüketildikten 90 dakika sonra dilatasyon yanıtında önemli ölçüde düşüş kaydediliyor.
(Burdan sonraki yazının orjinali; Amerika Anti-doping Ajansı (USADA)’ nın genç sporcuları bilgilendirme ve koruma programı TrueSport yayınıdır. https://learn.truesport.org/5-reasons-energy-drinks-are-not-answer/ )
”Bir genç sporcunun neden enerji içeceklerinin uzun okul ve antrenman günlerini atlatmak için bir çözüm olarak düşündüğünü anlamak kolaydır … popüler içecek markaları heyecanlı büyük spor etkinliklerine sponsorluk yapar, profesyonel sporcular bunları destekler ve reklamlar daha iyi enerji, performans ve odaklanma sözü verir.
Ancak gerçek şu ki, bu içecekler genç sporcuların bedenlerine ve zihinlerine ciddi zararlar verebilir.
Genç sporculara gösterişli içecek etiketlerinin ve iyi sporcuların yer aldığı pazarlamanın ardındaki gerçekleri anlatarak enerji içeceklerini ellerinden almak ilk adımıdır. İşte sporcularınızla paylaşmanız gereken, reklamlarda gösterilmeyen beş önemli gerçek.
Sahte Enerji, Gerçek Enerjiye Karşı!!
Çoğu enerji içeceği, iki fincan kahve veya iki kutu gazlı içecek ile aynı miktarda kafein içerir. Yapay tatlandırıcılar, yerba mate, guarana ve kola nut gibi diğer bileşenler bir enerji içeceğinin kafein seviyelerini daha da artırabilir.
Bu bileşenler, enerji gibi hissettiren durumda ani, kısa vadeli bir hız vermek için birlikte çalışır. Ancak kısa bir süre sonraki durum kanda şeker düşmesi (hipoglisemi), yüksek tansiyon ve eskisinden daha yorgun hissetmedir. Uykusuzluk başka bir yan etkidir. Doğru dinlenme, beslenme ve sıvı alımı, uzun süreli enerjiye ihtiyaç duyan sporcular için daha akıllı seçimlerdir.
Mental Yan Etkiler!
Mayo Clinic, yetişkinlerin günde 400 mg’a kadar kafeini güvenle alınabileceğini, ancak yalnızca 100 mg’ ın ergenlerde ve gençlerde sorunlara neden olabileceğini söylüyor. ( Piyasada halen satılan örnek bir ürün bir kutuda 140-160 mg kafein içeriyor!)
Düzenli enerji içecekleri kullanımı beyni uygun şekilde dinlenmekten alıkoyar ve ayrıca artan anksiyete, sinirlilik, günlük baş ağrıları ve nöbetlere neden olabilir. 15 ve 16 yaşındaki erkek çocuklarla yapılan bir araştırma, yüksek kafein seviyeleri ile şiddet içeren davranış arasında bir bağlantı olduğunu bile gösterdi. Kafein beyne o kadar zarar verebilir ki, kafeine bağlı oluşabilecek dört zihinsel bozukluk tanımlıdır.
Metabolik Hasarlar
Düzenli ve ağır kafein kullanımının hızlı ve düzensiz kalp atışlarına ve hatta kalp krizlerine neden olduğu gösterilmiştir. Her yıl kafeine bağlı ölümler belgeleniyor. Bu olayların çoğu, hala gelişmekte olan kalpleri ve kardiyovasküler sistemleri yüksek kafein dozlarını kaldıramayan gençlerle ilgili.
Enerji içecekleri vücudun diğer bölgelerine de zarar verir. Pek çok içecekte yüksek miktarda şeker bulunması, yağ depolanmasında artışa (özellikle fiziksel aktivite olmayan günlerde günlük olarak tüketildiğinde) ve tip II diyabet riskini artırabilir. Ergenlerde ve gençlerde alkolsüz içecekler ve diş erozyonu üzerine yapılan bir çalışmada gösterildiği gibi, bu şekerler dişlere de zarar veriyor.
Etkisiz bile olabilirler!
Enerji içecekleri atletik performansı bile iyileştirmeyebilir.
19 profesyonel voleybol oyuncusu üzerinde yapılan bir araştırma, bir enerji içeceği içtikten sonra oyuncuların yeteneklerinde bir artış olmadığını gösterdi. Başka bir çalışma, katılımcıların enerji içeceği olsun veya olmasın, egzersiz bisikletiyle yorulma süresinde bir fark görmedi. Sporculara enerji içecekleri sponsor olabilir, ancak bunları bir antrenman veya maçtan önce içmeleri pek de ‘gerçekçi’ değildir.
Enerji içecekleri, özellikle egzersiz yaparken su kaybını hızlandırabilir, dehidrasyon bir sporcunun istediği en son şeydir.”